Home - Projects - Design research - Barn House

Barn House

the barn house project was developed from the winning scheme at an international design competition “the next generation sustainable house” in taiki-cho, hokkaido in april 2012.
the barn house was designed to accommodate two researchers of the cold hokkaido climate. it reaches beyond obvious practices for extremely cold climates (i.e. passive solar design), which in the 21st century need to become a non-negotiable standard, by proposing the lifestyle which meaningfully intertwines with broader rhythms of nature. the emblematic animal of taiki-cho is a horse. the place remembers horses, it still possesses the sensibility and cherishes the glory associated with the breeding of the racing champions. our architecture wants to connect with the totality of that particular place by capturing and extending those memories, by redefining the role of horses to meaningfully fit the needs of the present day, therefore it is co-inhabited by two humans and two horses. it stands against what we are often told and proves that horses, and by extension, nature are never dirty. the barn house reaffirms that we humans are part of that same nature, and the presence of horses thus relates directly to our own humanness. each morning, the researchers living in the barn house will be woken up by the sounds of awakening nature, and from each of rooms they will witness the beauty of those amazing animals.

project info:
competition design team: millica muminović, komatsu katsuhito, hashida wataru, shinohara masato, kato yoshiaki, sasamura yoshihiro, with darko and vuk radović
project architect: komatsu katsuhito
design development team: komatsu katsuhito, hashida wataru, shinohara masato, kobayashi kosuke, sasamura yoshihiro, kanemaru mayumi
consultants: saikawa takumi, kengo kuma architecture associates, sano satoshi, eureka architects and co+labo
co+labo Radović expresses heartfelt thanks to LIXIL, for their generous support throughout the project

Barn House on facebook